miercuri, 29 septembrie 2010

Pilda bogatului si a saracului

Azi la ora de romana, doamna profesoara a inceput o discutie filozofica impreuna cu colegii mei pe baza acestei pilde, de care sunt convinsa ca multi dintre voi ati auzit. Pilda bogatului si a saracului.
[nu pun ghilimele, caci o povestesc eu, din ce-mi aduc aminte din clasa..deci: ]

Cica era odata un om atat de bogat incat nici el nu stia cati bani are. Era [considerat] cel mai fericit om de pe Pamant, avea multi prieteni, dadea petreceri dupa petreceri, traia in lux intr-o casa maaaaaaaare, avea servitori la dispozitie, ce mai, avea o viata pe care multi si-o doresc. Bogatul nu facuse niciodata nimic rau, se multumise sa traiasca asa cum ii permiteau banii. La poarta sa era un sarac.
Intr-o noapte, mor atat bogatul, cat si saracul. La "Judecata de Apoi", bogatul este trimis in iad, iar saracul in rai. Cerand o explicatie asupra hotararii luate de Dumnezeu, bogatului i se raspunde "Da, omule, stiu ca nu ai facut absolut nimic rau in viata ta, dar nici bine nu ai facut. Aveai la poarta casei tale un sarac. De ce nu l-ai ajutat?"



Morala...well, morala ar fi ca daca faci bine te duci in rai. ok, i got it... dar am o intrebare...saracul ce bine facuse in viata lui?[si sa nu ziceti ca a fost trimis in rai pentru ca a suferit in viata, pentru ca e o prostie.] De asemenea, nu se stie modalitatea in care a ajuns el sarac...presupunand ca nu s-a nascut asa. O fi avut si el o casa, o sotie, un copil...daca era un betiv pe care nu l-a mai suportat nevasta acasa dupa ce e batut-o in continuu? bine, probabil ca nu. dar oricum, ideea e ca aceasta pilda prezinta doar personajul vazut ca fiind cel negativ, nu si pe "ingerasul" care a mers in rai. Din start, saracul castiga teren in fata bogatului. Doesn't make sense to me....help, please?

Un comentariu:

  1. castiga si tu bani cu blogul tau! scrie articole platite, mai intai inregistreaza-ti blogul pe site-ul: http://aff.blogmoney.com/?aid=2272

    RăspundețiȘtergere