luni, 14 decembrie 2009

Iertare pe bani?!


Catalin era multumit de sine. Privea la oamenii de pe strada cu alti ochi:era aproape mandru ca tocmai iesise de la spovedanie. Aproape?! Era foarte mandru. Pasi dincolo de poarta bisericii si'si freca mainile una de cealalta:gerul i le colorase intr'o nuanta ciudata, enervanta si frustranta -credea el- de roz spre mov.
"Al naibii ger!" gandi elbagandu'si mainile in buzunar. "Urasc ca mainile mele sa fie roz!"
Isi intinse si inclesta degetele in interiorul buzunarului de mai multe ori, pana dadu cu unghia degetului mic de ceva ce fosni familiar.
"Banii pentru popa!!!" gandi din nou alarmat. Se opri brusc in mijlocul trotuarului, se intoarse pe calcaie si o rupse la fuga spre biserica. Nici nu sesiza ca in goana lui lovise o batranica ce scapa din mana sacosa marca "Billa", din care cazusera mai multe alimente.
Catalin incetini abia in usa bisericii, in care intra fara a'si mai face cruce, asa cum se cuvinte unui credincios.
"La naiba!Cum sa uit sa'i dau banii popii?! Si mai am pretentia sa mi se ierte greselile!" se lua peste picior singur.
Il cauta din priviri pe parintele care'l spovedise si il gasi in capul unei cozi lungi de femei cu fuste lungi si baticuri inlorate. Se strecura printre oameni, pana ajunse langa preot, care vorbea cu o batranica. Parintele era asezat pe o banca lunga, de lemn. Pentru a nu'l intrerupe din complicatul proces in care era implicat, Catalin lua loc la jumatate de metru de preot.
Dupa multe soapte, femeia se ridica, saruta mana preotului si pleca.
-Parinte, ... incepu Catalin.
-Nu acum, fiule. Mai ai putintica rabdare. Preotul se ridica si isi aseza ceea ce lui Catalin i se parea a fi doar o caciula ciudata pe locul pe care statuse mai inainte, cu gura in sus. Apoi pleca.
"Oare...aici...hmm...oare mi'a stiut scopul venirii inainte sa i'l spun?!Evident ca da! Ha! Ce prost mai sunt si eu...Cu siguranta i'a spus Dumnezeu de ce m'am intors." Multumit de noua lui descoperire, Catalin scoase banii din buzunar, ii puse in "caciula" si pleca mai departe, fericit si convins total ca era iertat de pacate.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu